кралство

кралство
кра̀лств|о <-а>
същ ср règno m, reàme m

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • Прилепское королевство — (серб. краљевство Прилеп макед. Царство Прилеп болг. Прилепско кралство) …   Википедия

  • Bosnian Church — Gnosticism This article is part of a series on Gnosticism History of Gnosticism …   Wikipedia

  • Yugoslavia — La bandera de Yugoslavia ha sido históricamente la compuesta por los tres colores paneslavos: rojo, blanco y azul, aunque con dife …   Wikipedia Español

  • Historia de Croacia — La historia de Croacia comienza a principios del período Neolítico. Dentro de la historia documentada, el territorio que actualmente corresponde a Croacia fue colonizado por los celtas y más tarde por los ilirios. Iliria fue un Estado soberano… …   Wikipedia Español

  • Reino de Yugoslavia — Saltar a navegación, búsqueda Краљевина Југославија Kraljevina Jugoslavija Reino de Yugoslavia ¹ …   Wikipedia Español

  • Reino de los Serbios — Reino de los Serbios, Croatas y Eslovenos Saltar a navegación, búsqueda Reino de los Serbios, Croatas y Eslovenos …   Wikipedia Español

  • Јуда — (хебр. Jehudah) 1. четвртиот син на библискиот Јаков, предок на едно од дванаесетте Израелови племиња: 2. кралство што го создале племињата на Јуда и на Венјамин на југот на Палестина, на чија територија подоцна настанала провинцијата Јудеја 3.… …   Macedonian dictionary

  • Латеранска спогодба — договор склучен во 1929 год. меѓу Светиот стол и тогашното Кралство Италија, според кој на Ватикан му се признава статус на самостојна држава (дотогаш Папската држава била составен дел на Италија кон која била приклучена во 1861 година) …   Macedonian dictionary

  • иредента — (итал. irredento неослободен, што е под туѓа власт) 1. Италија иредента (итал. Italia irredenta Неослободена Италија) политички Сојуз во Италија основан во 1878 година, што се стремел кон обединување на сите краишта во кои се зборува италијански… …   Macedonian dictionary

  • мани текел — (всушност: мани текел фарес) изброено, измерено, разделено 1. според Библијата, таинствени зборови што ги напишала невидлива рака на ѕидот во салата во која вавилонскиот крал Валтазар со своите луѓе пиел вино од златните садови што ги ограбиле од …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”